Névadónk

Rónai Ferenc
Rónai Ferenc

Rónai Ferenc 1925. február 3-án született Miskolcon.

1988. februárjában választottuk példaképünknek, mert az egykori szülői ház iskolánk közelében található, és szerettük volna, ha olyan ember nevét veszi fel iskolánk, akinek nemcsak a városhoz, de iskolánk közvetlen közeléhez is van valamilyen kötődése.

A szerető és gondoskodó családi háttérnek köszönhetően kitűnő tanulmányi eredménnyel érettségizett az akkori Királyi Katolikus Fráter György Gimnáziumban.

1944-ben fiatal kora ellenére aggodalommal töltötte el a német megszállás és a nyilas önkényuralom. Határozott jelleme, jó szervezőkészsége és vezető egyénisége miatt az illegális ellenállók táborához csatlakozva, számtalan ember életét mentette meg. 
1945. január 6-án társaival együtt a Gestapó fogságába került. Három héten át tartó kínzások után január 26-án kivégezték.

Tehetséges, kiváló művészi képességekkel megáldott fiatal ember volt. Újságírással is foglalkozott a Népszavánál, de színészként, énekesként sok-sok irodalmi esten is megcsillogtatta tehetségét a nagyközönség előtt. Verseket írt, melyek 1942-ben Lelkem a rengetegben címmel jelentek meg.

Lelkem a rengetegben

Lelkemet forró tűz heve melegíti,
szívem szép szerelem érzése hevíti,
Ezer sok mindenre gondolok egy-egy nap,
S a nagy gondolatsor csoda szép érzést ad.
Álmaimban már nem látok torz képeket,
Álmomban álmodom jövő életemet,
Érdekes ez álom, mindent megmagyaráz:
Előttem feküszik egy bájos arany ház,
Melyben feloldódom diákszerelemben,
Lelkem meg elbolyong a nagy Rengetegben.

Rövid élete mindnyájunknak példaértékű. Azóta is büszkén viseljük a nevét.