Iskolapszichológus

Minden héten hétfőn délután

Elérhetőségei

Amennyiben kérdésük van, vagy konzultálni szeretnének velem, telefonon kereshetnek hétfőn 11:30-15:30 óra között.

Dudás Tibor Dénes iskolapszichológus

Telefon:0670/5810536

Email: dtd@ffg.hu


Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

Sok gyermek és család életében a járványhelyzet romlása a kényszerű bezártság erős szorongást indukálhat. Sajnos nincs egységes recept a szorongás feloldására, de rengeteg olyan, kutatásokon alapuló technika létezik, amelyek segítségével úrrá lehetünk rajta, ezek közül néhány könnyen elsajátítható. A mai alkalommal olyan rövid cikkeket, anyagokat gyűjtöttem össze, ami segíthet az aggodalmakkal szorongással, való megküzdésben.

Az első cikk a család egészére koncentrálva ismertet néhány technikát, ami segíthet abban, hogy tudatosabban működtessük családi életünket ebben a nehéz helyzetben:

https://www.gyerunkanyukam.hu/article/v/legyen-beke-a-csaladban?fbclid=IwAR2fuEDzy_XN7TXvgpj0cxkmg_J5QAxqEXJOym-gK3BzL5Zyw6CYX6ET2N8

A következő leírás az amerikai, elismert életvezetési tanácsadó, Rennee Jain munkája alapján mutat kilenc olyan ötletet, amely a gyerekeket érintő érzelmi problémák feldolgozását, a szorongás feloldását segítheti:

https://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/kisgyerekek/21500/9_dolog_amit_minden_szorongo_gyermek_szulojenek_meg_kell_probalnia

A kamaszok életkori sajátosságaik miatt nehezen viselik a bezártságot és azt, hogy nem találkozhatnak a barátaikkal. A következő cikk The American Academy of Pediatrics szorongásoldó oktató anyagának Dr. Ginsburg által készített rövid kivonata mely a kamasz gyerekek szorongással kapcsolatos megküzdéséhez ad tanácsokat:

https://nlc.hu/csalad/20200321/stressz-szorongas-kamasz/

Végül egy meditációs gyakorlat videóval, hanganyagokkal, melyet a szülők is együtt végezhetnek gyermekeikkel:

https://nyugodtgyermek.hu/meditacios-gyakorlatok%ef%bb%bf/

Miben segíthet az iskolapszichológus?

  • Az iskolapszichológus az iskolában, a pedagógiai folyamatban megjelenő problémák, akadályok megértésében, okainak feltárásában, és szükség esetén a problémák korrekciójában segít saját eszközeivel.
  • Preventív eszközökkel csökkenti a lehetséges problémák számát.
  • Segítséget nyújt a gyereknek abban, hogy saját magát és a problémát alaposabban megértse, és tanácsot ad abban, hogy ő maga mit tud tenni a probléma megoldásáért.
  • Segítséget ad a szülőnek gyermeke pontosabb megértéséhez, és tanácsot ad abban, hogy hogyan vehet részt a szülő a probléma megoldásában.
  • Segítséget ad a pedagógusnak a probléma alaposabb megértéséhez, ötleteket, eszközöket ad a megoldáshoz.
  • A problémák feltárásakor a pszichológus soha nem bűnbakot, hanem mindig ok-okozati összefüggéseket, és megoldásokat keres. Megpróbálja a felmerülő problémát a lehető legalaposabban, legtöbb oldaláról megismerni.
  • Az iskolapszichológushoz fordulhat a pedagógus, a szülő, és maga a tanuló is segítségért. A pszichológus a problémafeltárást és segítségnyújtást konzultációs (tanácsadói) keretek közt végzi.
  • A konzultációs kereteken túlmutató problémák (pl: pszichiátriai, pszichoterápiás, gyógypedagógiai, családterápiás...) esetén az iskolapszichológus a szülőt és a diákot a megfelelő szakemberhez irányítja.
  • Az iskolapszichológusnak titoktartási kötelezettsége van: kizárólag akkor beszélhet a feltárt problémákról a pedagógussal, ha ez a gyerek iskolai jól-léte szempontjából nélkülözhetetlen és a szülő / diák erre kifejezetten felhatalmazza.
Készítsd el weboldaladat ingyen!